Fazuľa biela

Plodiny

Fazuľa biela

Dostupnosť: September – December

Farma: Svatobor

Fazuľa bola objavená už pred 6000 rokmi v Mexiku a vďaka svojej nenáročnosti sa stala súčasťou jedálnička stredovekých ľudí. Ako prví ju v Európe jedli Španieli a Portugalci.

Fazuľa je ako každá iná strukovina cenným zdrojom rastlinných bielkovín, čo ti pomôže zlepšiť náladu. Čo jej chýba sú vitamíny A a C, ktoré ale pomerne jednoducho vykompenzuješ pridaním masla, smotany alebo prílohou z čerstvej zeleniny. Je bohatá na Riboflavín, ktorý je dôležitý pre dobrý stav kože, oči, funkcie srdca a celkovo ovplyvňuje látkovú výmenu v tele. Tento vitamín potrebujú najmä ľudia, liečení antibiotikami, ľudia s ochoreniami štítnej žľazy, či cukrovkou, ale aj novorodenci s novorodeneckou žltačkou. Obsahujú tiež veľké množstvo zinku, ktorý je nevyhnutný pre správny vývoj rozmnožovacích orgánov v puberte a v neskoršom veku i pre tvorbu spermií. Mangán ťa ochráni pred svalovými kŕčmi aj osteoporózou.

Šupky fazule pôsobia v črevách ako upratovacia čata a preventívne bránia vzniku hemoroidov. Osvedčila sa aj pri znižovaní nadváhy, pretože obsahuje vlákninu, ktorá povzbudzuje činnosť čriev, viaže a odvádza z tela jedovaté látky a tuky. Po jej konzumácii sa ti rýchlo dostaví pocit sýtosti a celkovo zješ menšie množstvo potravy. Fazuľa podporuje tvorbu bielych krviniek, čím posilňuje imunitu organizmu.

Pred varením nezabudni fazuľu namočiť do vody, zliať vodu a uvariť v čerstvej vode. Zníži sa tak množstvo oligosacharidov, ktoré sú dôvodom nepríjemnej plynatosti. Nezabudni, že čím častejšie fazuľu konzumuješ, tým lepšie organizmus spracováva jej zložky, čím sa odstraňuje nafukovanie.

Kalendár dostupnosti

V tejto časti nájdeš rozpis plodín na celú sezónu podľa jednotlivých mesiacov. Po kliknutí na niektorý mesiac sa zobrazia plodiny, ktoré by mali byť v tom čase dostupné. Zoznam sa priebežne aktualizuje a dopĺňa o nové produkty. Je možné, že nedokážeme zabezpečiť nepretržitú dostupnosť všetkých produktov, ktoré sú závislé od počasia a zásob.