Moruše

Plodiny

Moruše

Dostupnosť: Jún – Júl

Farma: Viktor

Len máloktoré ovocie dokáže v horúci letný deň osviežiť tak dobre ako plody morúš. Vedeli to už v starovekom Ríme, či za čias Márie Terézie. Počas jej vládnutia sadili moruše biele popri cestách, aby sa mohli pocestní osviežiť v tieni košatých stromov. Moruše čierne sa udomácnili vo viniciach, kde si na nich pochutnávali vinohradníci. Moruša biela je pôvodom z Číny, moruša čierna z oblasti Iránu. Známa je aj pod synonymom stromová malina, alebo stromová jahoda. Oba stromy boli privezené spolu s priadkou morušovou za účelom produkcie hodvábu. Ľudia si postupne uvedomili, že tento strom ponúka oveľa viac, ako len potravu pre húsenice priadky morušovej, o čom ich presvedčili vynikajúce plody a morušové drevo, ktoré sa vyznačuje vysokou výhrevnosťou.

Plody sa používajú na priamy konzum alebo spracovanie, pripisujú sa im mnohé liečivé účinky. V Ázii sa ich plody sušili a mleli na prášok, ktorý slúžil ako náhrada cukru a pekári ho pridávali do cesta na koláče, zákusky či lievance. Pôsobia upokojujúco na horné dýchacie cesty a majú protizápalové a dezinfekčné účinky. Ich hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny a zápale hrdla. Redukujú hladinu cukru v krvi, znižuje hladinu cholesterolu a tuku. Obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, tým, že bráni rastu nádorov.

Čerstvá moruša je vhodná do ovocných pohárov a na prípravu kvalitného sirupu, džemu aj ovocného vína. 

Kalendár dostupnosti

V tejto časti nájdeš rozpis plodín na celú sezónu podľa jednotlivých mesiacov. Po kliknutí na niektorý mesiac sa zobrazia plodiny, ktoré by mali byť v tom čase dostupné. Zoznam sa priebežne aktualizuje a dopĺňa o nové produkty. Je možné, že nedokážeme zabezpečiť nepretržitú dostupnosť všetkých produktov, ktoré sú závislé od počasia a zásob.