Pažitka

Plodiny

Pažitka

Dostupnosť: Marec – Október

Farma: Dominik, Peter a Pavel

V Číne bola obľúbená už pred 5000 rokmi, ale o jej využití v kuchyni sa Európa dozvedela až od Marca Pola.

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, provitamínu A, vitamínov zo skupiny B, minerálnych látok, najmä vápnika a éterických olejov obsahujúcich síru, ktorá spôsobuje typickú chuť pažítky. Pažítka je výborné stomachikum, čo znamená, že podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná proti črevným parazitom, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Má protirakovinové účinky a liečitelia ju v stredoveku používali pri žalúdočných problémoch a pri zápche. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc. Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok.

Listy sa režú pred rozkvitnutím a odoberajú sa stále, aby sa dali zberať dlhšie – až do mrazov. Použiť by sa mali hneď po zbere.

Pažítka nie je veľmi vhodná na sušenie, pretože stráca svoju výraznú chuť a arómu. Po vysušení sa pažítka preto používa už len ako ozdoba.

Kalendár dostupnosti

V tejto časti nájdeš rozpis plodín na celú sezónu podľa jednotlivých mesiacov. Po kliknutí na niektorý mesiac sa zobrazia plodiny, ktoré by mali byť v tom čase dostupné. Zoznam sa priebežne aktualizuje a dopĺňa o nové produkty. Je možné, že nedokážeme zabezpečiť nepretržitú dostupnosť všetkých produktov, ktoré sú závislé od počasia a zásob.